Boudewijn Büchpad 1-223

Tussen de Lucebertstraat en de Toussaintkade staat het appartementengebouw de Verleyding. Op relatief korte afstand van de binnenstad en het station is dit een ideale plek voor werkende jongeren. Vanwege de aard en grootte van het gebouw hanteren we hier een speciale toelatingseis naast de inschrijfduur. In de Verleyding zijn jongeren gehuisvest die meer willen dan alleen maar een woning.

Bijzondere aanpak

112 appartementen met een evenredig aantal bewoners vraagt om een bijzondere aanpak bij de werving van (nieuwe) huurders.

Voor de 112 startersappartementen is er in de omgeving een beperkte ruimte voor auto’s, fietsen en de populaire scooters. Te veel mensen in een groot complex als dit is zowel voor de bewoners als voor ons als verhuurder niet wenselijk. Om haar huurders een goed woongenot te kunnen bieden heeft de SHWJ er voor gekozen om deze appartementen expliciet niet aan samenwonenden toe te wijzen.

Toewijzing aan alleenstaande werkende jongeren
Deze appartementen zijn dus zeer expliciet voor alleenstaande werkende jongeren gebouwd. We zoeken in dit complex specifiek naar werkende jongeren met ambitie.

Dus ben je in je uppie, sociaal (naar je buren), sta je positief en constructief in het leven en vind je het leuk om met veel andere actieve werkende jongeren op eenzelfde locatie te wonen? Dan kan dit een plek voor jou zijn.

Heb je andere wensen zoals samenwonen, kleinere complexen etc., kijk dan voor meer informatie bij onze andere panden.

Voor deze woningen geldt een huurcontract van 5 jaar. Na deze 5 jaar evalueren we je bewoning en kun je in aanmerking komen voor een verlenging van je huurtijd met maximaal 2 jaar mits je je hebt gehouden aan de hier door ons gestelde voorwaarden en huis- en gedragsregels.

Algemeen

Locatie: Nabij Centrum
Appartementen:112 stuks
44 – 1 kamerappartementen
88 – 2 kamerappartementen
Oppervlakte:30 tot 46 m2
Huishouden:1 persoon

Bijzonderheden

Balkon – nee
Berging – nee
Buitenruimte – ja, algemeen / parkje
Fietsenberging – ja, prive beugel
Kabel – ziggo / glasvezel
Parkeerplek – huur shwj
Tuin – alleen appartementen beganegrond
Wasmachine – eigen aansluiting

Energie en water

Bijzonderheden stookkosten, watergebruik, elektriciteit en gas

Gas – zelfstandig
Water – zelfstandig
Elektra – zelfstandig

Verwarming – vloerverwarming
Koken – Gas, optioneel Elektrisch- fase 3

Ik Zoek Een Woning

Uit Nood Geboren

In ons boek ‘Uit Nood Geboren’ over 50 jaar jongerenhuisvesting in Leiden, is veel geschiedenis over onze panden terug te vinden. Op 50.shwj.nl is hier een uittreksel van te vinden. Nieuwe huurders ontvangen een boek zolang de voorraad strekt.

Let op! wanneer je op het boek klikt opent er een nieuw tabblad.

De Verleyding is uitgelicht in ons jubileumboek “Uit Nood Geboren – 50 jaar SHWJ”

Hieronder kun je enkele uittreksels uit het boek lezen.

Voor hetzelfde geld zet je iets moois neer

Het idee dat er in sociale woningbouw simpelweg geen geld is om iets moois neer te zetten, is achterhaald.
Het is een kwestie van liefde en oog voor detail. Door slim te ontwerpen, is het mogelijk om
woningen met allure te bouwen die toch betaalbaar zijn. De Verleyding aan het Boudewijn Büchpad
1-223 is daar een goed voorbeeld van. Dit gebouw met 112 appartementen is ontworpen door de
Leidse studio VVKH en opgeleverd in 2018. Het ligt op korte afstand van het centrum, aan een parkje
in een woonwijk. Aan de parkzijde staat het gebouw op poten, wat een ruimtelijk effect heeft. Aan
de andere kant zijn wel woningen op de begane grond en die hebben hun eigen tuintje. De hoger
gelegen appartementen hebben een prachtig uitzicht, waarvan de bewoners kunnen genieten dankzij
extra grote ramen. Die zijn op een speelse, ritmische manier in de gevel geplaatst, waardoor het
gebouw van buiten vriendelijk oogt. Dat komt ook doordat de bakstenen waaruit de gevel is opgetrokken
in kaders zijn geplaatst. Aan dit gebouw is niets zomaar rechttoe, rechtaan. De twee bovenste
woonlagen zien eruit als dakkapellen en hebben ruitvormige zinken platen als dakbedekking, alsof het
uitvergrote dakpannen zijn. Het appartementencomplex is dan wel verreweg het grootste gebouw in
een omgeving met alleen maar laagbouw, maar past er toch goed bij. Des te leuker is het dat de bewoners
van De Verleyding zelf ook aansluiting hebben gezocht met de buurt. Daarover lees je meer in
het thema Het sociale hart van de stichting. De Verleyding is namelijk niet alleen bijzonder van buiten,
maar is ook een sociaal project. Dat het een aanwinst is voor Leiden, werd in 2019 onderstreept toen
De Verleyding genomineerd werd voor de Rijnlandse Architectuur Prijs.

‘Uit Nood Geboren’ is ons jubileumboek gedrukt in beperkte oplage. Het gehele boek zal in fases tevens gepubliceerd worden op deze site, eventueel aangevuld met extra foto’s, interviews en beeldmateriaal.

De Verleyding als sociaal-maatschappelijk experiment

Het eerste complex waar de SHWJ deze nieuwe manier van denken in de praktijk heeft gebracht, is De Verleyding. Het is hoogbouw die er toch gezellig en toegankelijk uitziet. De locatie aan de rand van het centrum is fantastisch en de appartementen zijn lekker licht. Maar om de doorstroming van bewoners te bevorderen, zijn er expres geen bergingen gemaakt in het complex en hebben de appartementen boven straatniveau alleen Franse balkons. Meer over het ontwerp van De Verleyding lees je in het thema Woontrends.
Voor de wijk is de komst van een complex met 112 appartementen een grote verandering. Niet alleen voor het aanzien, maar ook omdat er in één klap 112 jonge mensen in de buurt komen wonen. Om een prettige woongemeenschap te laten ontstaat, laat de SHWJ jongeren die in De Verleyding willen wonen een motivatiebrief schrijven. Ze zoekt nadrukkelijk naar jongeren die sociaal, positief en constructief in het leven staan. En om het gebouw niet te vol te proppen, wijst de stichting de appartementen niet toe aan stelletjes die willen samenwonen. De woningen gaan overigens niet uitsluitend naar mensen die een bevlogen brief schrijven. Maar door de motivatie-eis is het wel mogelijk om een goede mix te maken.
Het sociaal-maatschappelijke experiment in De Verleyding pakt goed uit. Er ontstaan contacten tussen bewoners en de sfeer is goed. Zo vat een van de huurders het plan op om een buurtbarbecue te organiseren voor de bewoners van De Verleyding en de buurt. Dit soort verbindende initiatieven verwelkomt de SHWJ van harte en zij ondersteunt die graag. In het gesprek op pagina 190 met een bewoner lees je daar meer over. Ook is het complex de thuisbasis van Verleyding Radio, een programma dat een dj uit De Verleyding elke vrijdag live streamt vanuit zijn huiskamer met uitzicht over de stad.

Gezelligheid in en om De Verleyding

‘Een buurtbarbecue organiseren
is nog niet zo eenvoudig als je
dat voor het eerst doet, maar het
verbindt wel.’

Sven was 26 toen hij in 2018 in De Verleyding aan het Boudewijn Büchpad kwam wonen. Hij is muzikant, geeft drumles, componeert en arrangeert muziek en organiseert concerten en evenementen.

Voor appartementencomplex De Verleyding zoekt de SHWJ speciaal naar ambitieuze jongeren die sociaal, positief en constructief in het leven staan. Bewoner van het eerste uur Sven Rozier past perfect in dat plaatje. ‘Als muzikant ben ik creatief en ondernemend.  Met mijn muziek wil ik mensen verbinden.’

Weg uit het getto
‘Hiervoor woonde ik in Rotterdam, waar ik op het conservatorium heb gezeten, in een buurt die mijn familie getto noemde. Zelf zag ik dat niet zo. Nou ja, de shishalounge onder ons werd opgeblazen en er vlogen een keer kogels door het openstaande raam van mijn buurjongen, maar verder merkten we er niet zo veel van. Alleen woonde ik in een soort studentenhuis en op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee. Ik wilde graag naar Leiden, omdat ik oorspronkelijk uit Oegstgeest kom en hier veel vrienden heb wonen, en ook omdat het lekker centraal is. Dat is handig met al mijn optredens. Maar leven als muzikant is geen vetpot en met de hoge huren van tegenwoordig is het lastig om aan een woning te komen. Bovendien heb ik allerlei eisen: er moet parkeerruimte in de buurt zijn, omdat ik mijn instrumenten met de auto vervoer, geen trappen, vanwege het gesjouw met instrumenten, en dan ook nog het liefst in de buurt van de snelweg en het centrum. De Verleyding heeft dat allemaal. Plus een fantastisch uitzicht over Leiden.’

Friends in het echt
‘Ik ben hier terechtgekomen via mijn broer Jorg, die ook bij de SHWJ huurt.* Om in aanmerking te komen, moest ik een motivatiebrief schrijven. Ik werd geselecteerd en hoorde bij de eerste lichting bewoners. Iedereen hier heeft interessante beroepen: er wonen hier grafisch ontwerpers, een meisje van Leiden Marketing, de jongens van de Leidse Nachtraad, een jongen met een barbecuebedrijf …  En onder me woont een kapster die nu mijn thuiskapster is, nadat ze een oproep had geplaatst in onze Facebookgroep – hartstikke handig! Extra leuk is dat er ook vrienden van me in dit gebouw wonen. Af en toe is het hier net Friends, dan hangen we bij elkaar in de huiskamer. Het is toch geweldig als je beste maatje op tien seconden rennen woont? We hadden zelfs walkietalkies gekocht om met elkaar te praten. Jammer genoeg is hij burgerlijk geworden, want hij is gaan samenwonen in Den Haag, haha!’

Verleydelijke muziek
‘Voordat ik met m’n band ga optreden, repeteren we hier weleens. Dan spelen we heel zachtjes. En ik kan hier opnemen, dat is ook kicken. Ik componeer zelf, daarna neem ik de drums op en dan laat ik de partijen een voor een inspelen door andere muzikanten. Mijn beste vriend is ook muzikant, en toen hij hier nog woonde, hebben we een keer een huiskamerconcert gegeven in zijn appartement. Verder heb je hier in het gebouw nog een dj, Sebastiaan Schoenmaker, die Radio Verleyding heeft opgericht. Elke vrijdag nodigt hij muzikale vrienden uit en streamt hij live vanuit zijn appartement met uitzicht op de skyline van Leiden.’

Foto’s buurtfeestje Verleyding en wijkcommitee

Buurtbarbecue
‘Ik vind het belangrijk dat muzikanten eerlijk betaald worden en gave plekken hebben om te spelen. Als een soort cowboy heb ik daarom een stichting opgericht om concerten te organiseren. Daardoor kwam ik op het idee om ook iets voor de buurt te organiseren. Wij zijn hier in dit nieuwe gebouw met een grote groep mensen komen wonen en het leek me leuk om met elkaar én met de buurt kennis te maken. Toen ik dat tegen de SHWJ zei, kreeg ik de tip dat de buurtvereniging juist een jubileum vierde, dus dat ik daar maar eens contact mee moest opnemen. Dat heb ik gedaan en samen met een buurvrouw zat ik vervolgens elke week rond de tafel om het feest te organiseren. Dat is nog niet zo eenvoudig
als je dat voor het eerst doet, maar het verbindt wel. Samen duizend flyers door brievenbussen duwen, samen naar de Sligro voor inkopen – dat was echt lachen. We kregen ook hulp van medebewoner Martijn van de Leidse Nachtraad bij het aanvragen van subsidie, en van dj Sebastiaan bij de organisatie. De barbecues konden we natuurlijk huren van die jongen met het barbecuebedrijf, Sam Zoet.’

‘Samen duizend flyers door brievenbussen duwen, samen naar de Sligro voor inkopen – dat was echt lachen.’

Brad Pitt en Leonardo DiCaprio
‘We hielden de buurtbarbecue hier in het park. Daar hebben we een podiumpje gebouwd waar ik met mijn band heb opgetreden. De kosten werden gedekt door de SHWJ en subsidie, en de bewoners van De Verleyding en de buurt hielpen met het opbouwen en opruimen. Het was een gaaf feest en goed voor het contact met de buurt. Op een gegeven moment kwamen de projectleider en de directeur van de SHWJ ook een kijkje nemen. Ik zag ze komen aanlopen, strak in het pak – het leken Brad Pitt en Leonardo DiCaprio wel in Once upon a Time … in Hollywood! Later vroeg iemand: “Wie is die man in het pak die daar in het speeltuintje van toestel naar toestel springt?” “O,” zei ik, “dat is onze directeur …” Te gek toch?’

Kijk ook naar onze andere panden

Boommarkt
Locatie: Centrum
12 wooneenheden
12x – 2-kamer appartement
Oppervlakte: 38-41m2
Huishouden: 1 persoon

Boudewijn Buchpad
Locatie: Nabij Centrum
112 wooneenheden
24x – 1-kamer appartement
88x – 2-kamer appartement
Oppervlakte: 30-45m2
Huishouden: 1 persoon

Breestraat
Locatie: Centrum
22 wooneenheden
22 – 1-kamer appartement
Oppervlakte: 27-46m2
Huishouden: 1 persoon