Inschrijven bij de SHWJ

Om bij de SHWJ ingeschreven te staan als woningzoekende moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de algemene inschrijfvoorwaarden hieronder goed door. Wanneer je aan de inschrijfvoorwaarden van de SHWJ voldoet, kun je je als woningzoekende laten inschrijven.
Vergeet vooral niet een motivatie toe te voegen waarom jij juist bij de SHWJ wilt huren.

Algemene inschrijfvoorwaarden

 • Je bent tussen de 18 en 28 jaar. Wanneer je voor twee personen inschrijft moet ook je partner tussen de 18 en 28 jaar zijn;
 • Je krijgt alleen een huurcontract aangeboden als je bij toewijzing van de woning nog geen 30 jaar bent. Wij raden je aan om hier rekening mee te houden wanneer je je woonwensen aangeeft (zie indicatie wachttijd).
 • Je hebt een werk- of woonbinding van tenminste twee jaar met de Leidse regio* of je hebt in de laatste 10 jaar tenminste 6 jaar in Leiden gewoond;
 • Je studeert niet aan de Rijksuniversiteit van Leiden; ook volg je geen HBO-opleiding in Leiden. Je kunt je inschrijven zodra je afstudeerdatum in zicht is en je dit kunt aantonen.
 • Je hebt je ook ingeschreven bij hureninhollandrijnland.nl om je kans op een reguliere woning op langere termijn te vergroten. (bij aanmelding bij de SHWJ en bij toewijzing van een woning bij de SHWJ vragen we om een bewijs van inschrijving )

* bij de SHWJ rekenen we de volgende gemeenten tot de Leidse regio: Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, Teylingen, Noordwijk, Katwijk en Kaag en Braassem.

Uitzonderingen:
Als je voor je studie aan de universiteit of het HBO al tenminste 2 jaar in de Leidse regio hebt gewoond en verder aan de algemene inschrijfvoorwaarden voldoet, dan kan je je ook bij de SHWJ inschrijven.

In het geval dat je een baan krijgt in Leiden en tenminste 60 km buiten Leiden woont, maar verder wel voldoet aan de algemene inschrijfvoorwaarden kun je je ook inschrijven bij de SHWJ.

Werk- of woonverbinding aantonen

De werk- of woonverbinding moet aangetoond worden. Dit kan op de volgende manieren:

Werkverbinding:
Aan de hand van een arbeidsovereenkomst of een recente loonstrook waarop is aangegeven wanneer je bij de werkgever in dienst bent getreden.

Woonverbinding:
Aan de hand van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Het document moet meer dan twee jaar geleden in de regio zijn afgegeven.

Als het document korter dan twee jaar geleden afgegeven is, dan moet je je woonverbinding aantonen op basis van een uittreksel (van de historische woongegevens) uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA).

Als je op dit ogenblik korter dan twee jaar in Leiden woont, maar aangeeft dat je in de afgelopen 10 jaar tenminste 6 jaar in Leiden geregistreerd bent geweest, dan moet je dit aantonen op basis van een uittreksel (van de historische woongegevens) uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA).

Bij de gemeente Leiden kun je het uittreksel uit de GBA aan het loket ophalen, schriftelijk of online bestellen.

Zie voor meer informatie: Uittreksel Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Inschrijfgeld

Wanneer je je bij ons inschrijft, dan hoeft je niet direct inschrijfgeld te betalen. We brengen je het inschrijfgeld van €25,– pas in rekening als we een huurcontract afsluiten.

Hoe schrijf je je in?

Je schrijft je in met een inschrijfformulier.
Nadat je het formulier hebt ingevuld, kan je het opsturen naar de SHWJ,  Breestraat 55, 2311 CJ LEIDEN.
Je kunt het inschrijfformulier natuurlijk ook op ons kantoor (Breestraat 55) afgeven.

Denk er aan dat je de volgende gegevens moet bijvoegen.:

 • Kopie identiteitsbewijs
 • Kopie van je laatste loonstrook of uitkeringsspecificatie
 • Kopie van je laatste jaaropgave of een IB-60 formulier *
 • Bewijs inschrijving hureninhollandrijnland.nl**
 • Motivatiebrief***

Let op!! We schrijven je pas in als alle gegevens ontvangen zijn!

* Hoe kom je aan een IB-60 formulier?

Hiervoor bel je de Belasting Telefoon voor particulieren: 0800 0543. Via een keuzemenu kies je voor een IB-60 formulier. Je wordt vervolgens gevraagd naar je burgerservicenummer. Houd dat dus bij de hand. Je krijgt het IB-60 formulier binnen uiterlijk 10 dagen nadat je het hebt aangevraagd thuis gestuurd.

** Hoe lever in mijn bewijs van inschrijving bij HurenInHollandRijnland aan?

Je maakt een printscreen op je computer en print deze uit.
Een handleiding is hier te vinden.

***Motivatiebrief

Door heel Leiden heen beheert de SHWJ  ruim 800 appartementen.
Op diverse lokaties kom je te wonen met een veelvoud aan leeftijdsgenoten. Een grote groep van (werkende) jongeren  bij elkaar op een relatief klein opppervlakte vraagt om maatwerk. Om de diversiteit en woongenot voor al onze huurders zo goed mogelijk te kunnen garanderen  vragen we daarom ook naar jouw wensen en motivatie omtrent het wonen bij de SHWJ.

Zorg dat je gegevens blijven kloppen!

Wanneer je ingeschreven bent moet je er zelf voor zorgen dat we je kunnen blijven bereiken. Als je bijvoorbeeld van adres of van telefoonnummer verandert, geef dit dan altijd aan ons door. Als je aan de beurt bent voor een woning, dan nemen wij telefonisch contact met je op. Als je telefoonnummer niet meer klopt, dan sturen we je een mail. Als je niet op deze mail reageert of de mail als onbestelbaar naar ons terugkomt, dan word je uitgeschreven. Zorg ervoor dat het domein @shwj.nl aan je lijst van veilige  afzenders toevoegd.

Denk er aan dat je de volgende gegevens moet bijvoegen.:

 • Kopie identiteitsbewijs
 • Kopie van je laatste loonstrook of uitkeringspecificatie
 • Kopie van je laatste jaaropgave of een IB-60 formulier *
 • Bewijs inschrijving hureninhollandrijnland.nl**
 • Motivatiebrief***

Let op!! We schrijven je pas in als alle gegevens ontvangen en compleet zijn!

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

4 months ago

SHWJ

🎉🎊Afgelopen woensdag hebben twee van de winnaars van de maand gratis huur hun prijs in ontvangst genomen! Van harte gefeliciteerd voor alle winnaars!!🎉🎊 ... See MoreSee Less

🎉🎊Afgelopen woensdag hebben twee van de winnaars van de maand gratis huur hun prijs in ontvangst genomen! Van harte gefeliciteerd voor alle winnaars!!🎉🎊
Laad meer berichten
Back to Top