Random image

Overige zaken

Algemene ruimten

In verband met de brandveiligheid is het niet toegestaan vuilniszakken, (brom)fietsen, kasten en/of andere goederen in het portiek, de gang, de galerij en/of de gemeenschappelijk ruimte neer te zetten.

Neem al je spullen gelijk mee naar je woning. Laat geen kranten en/of reclamefolders slingeren. Als je geen reclamemateriaal wilt ontvangen, dan kun je op ons kantoor ja/nee of nee/nee stickers voor je brievenbus krijgen.

Het is eveneens verboden te roken in het portiek, de gang, de galerij en/of de gemeenschappelijk ruimtes.

Camera Toezicht

Om toezicht te kunnen blijven houden in ons steeds groter wordend woningbezit zal de SHWJ camera’s plaatsen in de algemene ruimte van al onze complexen. Hierdoor besparen wij ook op de steeds maar toenemende kosten voor extra huismeesters en toezichthouders.

Op verzoek kunnen bij calamiteiten de beelden worden opgevraagd. Bij misdrijf, overtreding, vernieling, diefstal en andere onregelmatigheden kan de SHWJ de beelden beschikbaar stellen aan politie en justitie.

Huisdieren

Vanwege de aard van de woningen is het houden van huisdieren in principe niet toegestaan. Bij klachten over huisdieren wordt de huurder onmiddellijk gesommeerd om het huisdier weg te doen.

Wasgoed

Als je wasgoed buiten op het balkon hangt, zorg er dan voor dat je buren er geen last van hebben.

Tuin

Bij kleine complexen moeten de bewoners zelf voor het onderhoud van de gemeenschappelijk tuin zorgen. Als er een privé-tuin bij je woning zit, dan ben je verplicht deze netjes te houden. Gebruik je tuin niet als opslagplaats.

Schoonhouden van de complexen

Voor de meeste complexen heeft de SHWJ een schoonmaakbedrijf ingeschakeld. De kosten hiervan worden verrekend in de bijkomende kosten. In een aantal (kleinschalige) complexen worden de algemene ruimtes door de huurders zelf schoongehouden.

Vuilnis

Zet geen vuilniszakken op de gang. Dit is niet alleen brandgevaarlijk, maar ook rommelig en onhygiënisch. Vuilniszakken gaan stinken en trekken ongedierte aan. Breng je vuilniszakken altijd direct naar de container.

Mochten we voor je deur of in een algemene ruimte vuilniszak(ken) aantreffen dan krijg je een waarschuwing. Bij een tweede overtreding krijg je een boete van € 50,– opgelegd .

Aanbiedpas

Heb je een pas voor een ondergrondse container dan dien je deze achter te laten indien je verhuisd. De passen zijn uitgegeven op huisnummer/container.

Grofvuil gratis door gemeente laten ophalen

Grofvuil kun je gratis laten ophalen door de gemeentereiniging (GEVULEI). Hiervoor maak je een afspraak met het Servicepunt woonomgeving, telefoonnummer 14071 of mail naar woonomgeving@leiden.nl

Houd er rekening mee dat het Servicepunt niet onmiddellijk langs kan komen, maar een wachttijd heeft van ongeveer 2 weken. Zorg er dus voor dat je het Servicepunt op tijd belt!

Milieustraat

Je kunt bijna al je huishoudelijk afval en grofvuil gratis storten bij de Milieustraat, J.C. de Rijpstraat 11, Industrieterrein De Waard. Zorg dat je een legitimatiebewijs bij je hebt, want je moet kunnen aantonen dat je in Leiden woont. De Milieustraat is van maandag t/m zaterdag geopend van 8.00 – 16.00 uur.

Klik hier voor meer informatie over de Milieustraat:
gemeente.leiden.nl

Kringloopbedrijf Het Warenhuis

Bruikbare huishoudelijke goederen, elektrische apparaten, wit- en bruingoed kunt je gratis laten ophalen door Kringloopbedrijf Het Warenhuis.

Klik hier voor meer informatie over Kringloopbedrijf Het Warenhuis :
kringloopwarenhuis.nl/

Bij de kringloopwinkel kun je ook zelf meubels, huisraad, boeken en kleding langs brengen. Bel voor meer informatie met het Servicepunt woonomgeving, telefoon nummer: 14071.

Ongediertebestrijding

Als je kakkerlakken of houtwormen in je woning ziet, dan moet je dit zo snel mogelijk bij de SHWJ melden.

Muizen en ander ongedierte zitten het liefst op warme en donkere plaatsen, zoals bijvoorbeeld achter de koelkast of in keukenkastjes. Controleer deze plaatsen daarom af en toe. Berg je etenswaren altijd goed op. Muizen kun je zelf goed bestrijden met behulp van muizenlokdoosje.

Voor ander ongedierte kun je contact opnemen met de ongediertebestrijding van de gemeente Leiden. De ongediertebestrijding adviseert en helpt je de overlast te bestrijden. Hierbij wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van milieuschadelijke bestrijdingsmiddelen.

Klik hier voor meer informatie over de ongediertebestrijding van de gemeente Leiden.
gemeente.leiden.nl

Bel voor ongediertebestrijding met het Servicepunt Woonomgeving, telefoonnummer 14071.

Wespenplaag?

Klik hier voor meer informatie over het bestrijden van een wespenplaag:
gemeente.leiden.nl

Onderhuur

Onderhuur is nooit toegestaan. Als we constateren dat je je woning hebt onderverhuurd, dan laten we je contract ontbinden. Onder bepaalde voorwaarden is het wel mogelijk om tijdelijk  een huisbewaarder voor je woning aan te stellen.

Huisbewaarderschap

In je huurcontract is aangegeven dat je zelf in de woning moet wonen. Bij tijdelijke afwezigheid mag je je woning onder bepaalde voorwaarden voor maximaal een half jaar in gebruik geven aan een huisbewaarder. Verlenging met een half jaar is in sommige gevallen mogelijk. Voor het huisbewaarderschap moet je altijd toestemming van de SHWJ krijgen.

Als huurder blijf je zelf aansprakelijk voor de huurbetalingen en alle andere verplichtingen die uit je huurovereenkomst voortvloeien. Na beëindiging van het huisbewaarderschap heeft de huisbewaarder geen enkele recht op de woning of vervangende woonruimte. Als er tijdens jouw afwezigheid sprake is van wangedrag van de huisbewaarder, dan zijn wij gerechtigd de huisbewaarder te sommeren de woning te verlaten.

Klik hier voor formulier huisbewaarderschap.

Huisbewaarderschap en huurtoeslag

Als je huurtoeslag ontvangt, kan het huisbewaarderschap gevolgen hebben voor de huurtoeslag die je ontvangt! We raden je daarom aan om je hier voor je vertrek door de Belastingdienst over te laten informeren. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Kijk op toeslagen.nl

Schotelantennes

Voor het plaatsen van een schotelantenne moet je – als je woning aan de openbare weg ligt – altijd een vergunning aanvragen bij de gemeente Leiden. Voor woningen die in een beschermd stadsgezicht liggen wordt meestal geen vergunning afgegeven. Meer informatie over de eisen bij het plaatsen van een schotelantenne vind je via je onderstaande links:

rijksoverheid.nl
gemeente.leiden.nl

Als je van de gemeente Leiden een bouwvergunning krijgt, dan zijn onze regels als volgt:

  • De schotel moet los op het balkon geplaatst worden en mag niet aan de gevel bevestigd worden;
  • De schotel mag niet uitsteken ten opzichte van het balkon. De schotel moet zich dus in zijn geheel binnen het verticale vlak van het balkon bevinden.
Als je een schotelantenne plaatst moet je dit altijd vooraf bij de SHWJ melden

Wij adviseren je het vergunningentraject bij de gemeente goed door te lopen. Bij illegale plaatsing zal de gemeente Leiden je sommeren de schotelantenne te verwijderen. Denk er aan dat je het plaatsen van een schotelantenne altijd vooraf schriftelijk bij de SHWJ moet melden.

Veiligheid

Let erop dat de hoofddeur van het complex en alle deuren van zowel de hal als de berging dicht zijn. Dit maakt de woonomgeving veiliger. Als er bij je wordt aangebeld, vraag dan eerst wie er is voordat je de deur opendoet.

Brandpreventie

Volgt

Kabeltelevisie, aansluiting internet etc.

Alle wooneenheden van de SHWJ hebben een kabelaansluiting. Voor de levering van internet, tv/radio en telefoon kun je zelf een abonnement met een provider afsluiten. Hierin heb je tegenwoordig een ruime keuze. Je kan kiezen voor kabel tv of digitale televisie. Je kan een vaste telefoonaansluiting nemen of een mobiele. Als je een internetaansluiting wilt zijn er ook heel veel mogelijkheden.

Veel aanbieders hebben regelmatig aantrekkelijke aanbiedingen. Het loont dus om uit te zoeken wie jou het aantrekkelijkste pakket kan aanbieden. Hier onder vind je een aantal vergelijkingssites. Je kunt er zelf nog veel meer vinden als je in de zoekmachine ‘internet, goedkoop bellen, televisie’ intikt:

totaalwijzer.nl
tv-telefonie-internet.nl

Waar kan ik (voordelige) energie aanvragen?

Sinds 1999 kun je zelf kiezen bij wie je je energie inkoopt. Op de energiemarkt is veel concurrentie. Hierdoor loont het de moeite om uit te zoeken bij wie jij het voordeligst je energie kan inkopen.

Hieronder vind je vier sites waarop je de energieprijzen kan vergelijken. Er zijn natuurlijk nog veel meer vergelijkingssites. Tik hiervoor op je zoekmachine bijvoorbeeld ‘goedkope energie’ in.

energieprijzen.nl

vergelijkenergie.nl

goedkopeenergie.com

gaslicht.com

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat alles wat zich in je woning bevindt verzekerd is tegen schade. Een inboedelverzekering dekt onder andere de schade aan de spullen in je huis als gevolg van in de polis genoemde risico’s zoals brand, storm, inbraak, diefstal, neerslag, bliksem, explosie of vorst.

De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Naast de standaarddekking kun je ook vaak kiezen voor een wat uitgebreidere dekking. Als startende huurder hoef je in de meeste gevallen niet gelijk te kiezen voor een verzekering met een erg hoge dekkingsbedrag.

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering loont het de moeite om op internet uitzoeken welke verzekeraar jou de aantrekkelijkste verzekering kan aanbieden! Hieronder vind je vijf sites waarop je de prijzen en voorwaarden van inboedelverzekeringen kan vergelijken. Er zijn natuurlijk nog veel meer vergelijkingssites. Tik hiervoor op je zoekmachine bijvoorbeeld ‘goedkope inboedelverzekering’ in.

verzekeringssite.nl

mistermoney.nl

fx.nl

verzekervoordelig.nl

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt, dan kan je tijdens kantooruren contact opnemen met ons kantoor: 071 513 4618.