Op deze pagina vind je informatie die relevant is over zaken die zich in en om je woning kunnen afspelen. Ook kun je hier lezen wat er is toegestaan en wat niet is toegestaan in en om je woning. In je contract kun je ook specifieke zaken terugvinden.
In verband met de brandveiligheid is het niet toegestaan vuilniszakken, (brom)fietsen, kasten en/of andere goederen in het portiek, op de gang, op de galerij en/of in gemeenschappelijk ruimtes neer te zetten.
Dit geldt ook voor inpandige gezamenlijke fietsenbergingen.
Neem al je spullen gelijk mee naar je woning. Laat geen kranten en/of reclamefolders slingeren. Als je geen reclamemateriaal wilt ontvangen, kun je op ons kantoor ja/nee of nee/nee stickers voor je brievenbus krijgen.
Let erop dat de hoofddeur van het complex en alle deuren van zowel de hal als de berging dicht zijn. Dit maakt de woonomgeving veiliger. Als er bij je wordt aangebeld, vraag dan eerst wie er is voordat je de deur opendoet.
Om toezicht te kunnen blijven houden op ons steeds groter wordende woningbezit zal de SHWJ camera’s plaatsen in de algemene ruimtes van al onze complexen. Hierdoor besparen wij ook op de steeds maar toenemende kosten voor huismeesters en toezichthouders.
Op verzoek kunnen bij calamiteiten de beelden worden opgevraagd. Bij misdrijf, overtreding, vernieling, diefstal en andere onregelmatigheden kan de SHWJ de beelden beschikbaar stellen aan politie en justitie.
Vanwege de aard van de woningen is het houden van huisdieren in principe niet toegestaan. Bij klachten over huisdieren wordt de huurder onmiddellijk gesommeerd om het huisdier weg te doen.
Als je wasgoed buiten op het balkon hangt, zorg er dan voor dat je buren er geen last van hebben.
Bij kleine complexen moeten de bewoners zelf voor het onderhoud van de gemeenschappelijk tuin zorgen. Als er een privétuin bij je woning zit, dan ben je verplicht deze netjes te houden.
Gebruik je tuin niet als opslagplaats.
Voor het plaatsen van een schotelantenne moet je, als je woning aan de openbare weg ligt, altijd een vergunning aanvragen bij de gemeente Leiden. Voor woningen die in een beschermd stadsgezicht liggen wordt meestal geen vergunning afgegeven. Meer informatie over de eisen bij het plaatsen van een schotelantenne vind je via je onderstaande links:
rijksoverheid.nl
gemeente.leiden.nl
Als je van de gemeente Leiden een vergunning krijgt, zijn onze regels als volgt:
- De schotel moet los op het balkon geplaatst worden en mag niet aan de gevel bevestigd worden;
- De schotel mag niet uitsteken ten opzichte van het balkon. De schotel moet zich dus in zijn geheel binnen het verticale vlak van het balkon bevinden.
Vooraf melden bij SHWJ
Wij adviseren je het vergunningentraject bij de gemeente goed door te lopen. Bij illegale plaatsing zal de gemeente Leiden je sommeren de schotelantenne te verwijderen. Denk er aan dat je het plaatsen van een schotelantenne altijd vooraf schriftelijk bij de SHWJ moet melden.
Alle wooneenheden van de SHWJ hebben een kabelaansluiting. Voor de levering van internet, tv/radio en telefoon kun je zelf een abonnement met een provider afsluiten. Hierin heb je tegenwoordig een ruime keuze. Je kunt kiezen voor kabel tv of digitale televisie. Je kunt een vaste of mobiele telefoonaansluiting nemen. Als je een internetaansluiting wilt zijn er ook heel veel mogelijkheden.
Veel aanbieders hebben regelmatig aantrekkelijke aanbiedingen. Het loont dus om uit te zoeken wie jou het aantrekkelijkste pakket kan aanbieden. Hieronder vind je een aantal vergelijkingssites. Je kunt er zelf nog veel meer vinden als je in de zoekmachine ‘internet, goedkoop bellen, televisie’ intikt.
Sinds 1999 kun je zelf kiezen bij wie je je energie inkoopt. Op de energiemarkt is veel concurrentie. Hierdoor loont het de moeite om uit te zoeken bij wie jij het voordeligst je energie kunt inkopen.
Hieronder vind je 4 sites waarop je de energieprijzen kunt vergelijken. Er zijn natuurlijk nog veel meer vergelijkingssites. Tik hiervoor op je zoekmachine bijvoorbeeld ‘goedkope energie’ in.
Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat alles wat zich in je woning bevindt verzekerd is tegen schade. Een inboedelverzekering dekt onder andere de schade aan de spullen in je huis als gevolg van in de polis genoemde risico’s zoals brand, storm, inbraak, diefstal, neerslag, bliksem, explosie of vorst.
De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Naast de standaarddekking kun je ook vaak kiezen voor een wat uitgebreidere dekking. Als startende huurder hoef je in de meeste gevallen niet gelijk te kiezen voor een verzekering met een hoge dekking.
Bij het afsluiten van een inboedelverzekering loont het de moeite om op internet uitzoeken welke verzekeraar jou de aantrekkelijkste verzekering kan aanbieden. Hieronder vind je 5 sites waarop je de prijzen en voorwaarden van inboedelverzekeringen kunt vergelijken. Er zijn natuurlijk nog veel meer vergelijkingssites. Tik hiervoor op je zoekmachine bijvoorbeeld ‘goedkope inboedelverzekering’ in.
Let op! Wees je ervan bewust dat de ruiten die zich in je woning bevinden veelal niet gedekt zijn bij een inboedelverzekering. Hier dien je een aparte verzekering voor af te sluiten.
Huurders van een zelfstandige woning worden ieder jaar door de gemeente Leiden aangeslagen voor de riool- en afvalstoffenheffing. Deze heffingen moet je zelf rechtstreeks aan de gemeente Leiden voldoen.
Wat kosten de gemeentebelastingen
De hoogte van de aanslag is afhankelijk van de grootte van je huishouden. Meer informatie over de riool- en afvalstoffenheffing vind je op de website van de gemeente Leiden.
Rioolheffing
Gemeente Leiden Rioolheffing
Afvalstoffenheffing
Gemeente Leiden Afvalstoffenheffing
Kwijtschelding gemeentebelasting aanvragen
Huurders met een laag inkomen komen in aanmerking voor kwijtschelding van de riool- en afvalstoffenheffing. In de praktijk blijken veel huurders van de SHWJ kwijtschelding te krijgen. Het aanvragen van kwijtschelding is dus zeker de moeite waard! Klik voor meer informatie over het aanvragen van kwijtschelding op de volgende link:
Kwijtschelding gemeentebelasting Leiden
Bezwaarschrift indienen
Als je denkt dat je ten onrechte door de gemeente wordt aangeslagen of voor een verkeerd bedrag bent aangeslagen, kun je een bezwaarschrift bij de gemeente indienen. Klik voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift op de volgende link:
Bezwaarschrift indienen gemeente Leiden
Huurders van een zelfstandige woning krijgen ieder jaar een aanslag zuiveringsheffing en een aanslag heffing ingezetenen van het Hoogheemraadschap Rijnland.
Op de website van het Hoogheemraadschap kun je lezen waarom je de heffingen opgelegd krijgt en hoe hoog de heffingen in jouw geval zijn.
Klik voor meer informatie over de heffingen van het Hoogheemraadschap op de volgende link:
Kwijtschelding heffingen Hoogheemraadschap aanvragen
Huurders met een laag inkomen komen vaak in aanmerking voor kwijtschelding van de heffingen van het Hoogheemraadschap. In de praktijk blijkt dat veel huurders van de SHWJ de heffingen van het Hoogheemraadschap niet hoeven te betalen. Het aanvragen van kwijtschelding is dus zeker de moeite waard!
De heffingen en kwijtschelding van de heffingen van het Hoogheemraadschap zijn ondergebracht bij de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR)
Klik voor meer informatie over het aanvragen van kwijtschelding op de volgende link:
Kwijtschelding aanvragen
Bezwaar tegen de aanslag maken
Als je denkt dat je ten onrechte wordt aangeslagen of voor een verkeerd bedrag bent aangeslagen, kun je online een bezwaarschrift indienen via de BSGR.
Klik voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift op de volgende link:
Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR)
Wanneer je niet over DigiD beschikt kun je ook een online bezwaarschrift indienen.
Bij vragen kun je tijdens kantooruren contact opnemen met ons kantoor: 071 513 4618.